Wybór mebli do gastronomii to jedna z podstawowych kwestii, jakie spoczywają na liście obowiązków nowego właściciela restauracji. Dobór odpowiedniego wyposażenia gastronomicznego może być udręką szczególnie dla tych, dla których taki biznes jest pierwszym przedsięwzięciem tego typu w życiu. Szczególnie w przypadku niewielkiej powierzchni i małej gastronomii właściciel takiego biznesu musi myśleć o tym, aby pogodzić ze sobą przyzwoitą jakość, rozsądną cenę, łatwe utrzymanie i sprostanie wymaganiom Sanepidu. Nie musi to być łatwym zadaniem, a jeżeli popełnimy błąd na tym etapie, może dużo nas kosztować w momencie otwarcia i prowadzenia restauracji, a nawet zablokować jej działanie. Właściciele restauracji często decydują się na wybór mebli ze stali nierdzewnej do gastronomii - za takimi elementami wyposażenia przemawia bowiem wiele zalet. Co do nich należy i jak wybrać odpowiednie meble tego typu?

Meble ze stali nierdzewnej do gastronomii - na co zwrócić uwagę?
Tak właściwie meble ze stali nierdzewnej do kuchni nie są niczym nowym. Można spotkać je na zapleczach restauracyjnych wielu modnych knajpek, kawiarni czy lokali gastronomicznych. Ten fakt nie dziwi - meble ze stali nierdzewnej (dostępne np. tutaj: https://sklep.technica.pl/meble-ze-stali-nierdzewnej) charakteryzują się wyjątkową solidnością, trwałością i niebywałą łatwością w utrzymaniu i czyszczeniu. Warto zwrócić uwagę oczywiście na cenę, choć mebel meblowi nierówny i nawet, jeżeli na pierwszy rzut oka dany element wyposażenia wygląda tak samo, to warto zaznajomić się z jego dokładną specyfikacją. Może okazać się, że dwa meble różnią się od siebie znacznie i podnoszą komfort wykorzystywania kuchni w gastronomii w inny sposób pomimo podobnego lub identycznego wyglądu. Pod uwagę warto wziąć także dokładne wymiary. Szczególnie w przypadku małej gastronomii każdy centymetr ma znaczenie, dlatego przeanalizuj, jak najlepiej zestawić ze sobą sprzęty i meble w danej przestrzeni. Niektórzy dystrybutorzy lub producenci oferują w cenie swoich usług także projekt techniczny i dopasowanie mebli do danej powierzchni, co może oszczędzić właścicielom biznesów gastronomicznych sporo stresu i czasu, ale przede wszystkim - błędnych wyborów.
Wybierz meble, które posłużą Ci na lata i nie będą sprawiać problemów ani z wykorzystywaniem, ani z ewentualnym serwisowaniem. Zakup sprzętu z niesprawdzonych źródeł może być problematyczny i wiązać się z przedłużonym lub utrudnionym kontaktem, jeżeli dojdzie do awarii. Nie musimy chyba wspominać, że awaria kluczowego elementu wyposażenia w gastronomii może nie tylko bardzo dużo kosztować, ale też być odłożona w czasie - za sprawą słabej obsługi klienta czy długiego oczekiwania na naprawdę. To powody, dla których warto zdecydować się na wybór mebli ze stali nierdzewnej do gastronomii od sprawdzonych dystrybutorów i producentów, którzy mają jasną politykę serwisowania.
Choć meble ze stali nierdzewnej nie powinny sprawić żadnych problemów, do obsługi niektórych z nich warto dobrze się przygotować. Zaaranżowanie mini-szkolenia dla całego personelu pozwoli uniknąć błędów czy nieporozumień w kwestii użytkowania mebli, a jednocześnie podniesie produktywność całego zespołu, który nie będzie musiał skupiać się na nauce obsługi sprzętu przez długi czas.
Meble ze stali nierdzewnej świetnie sprawdzą się w przypadku niemal każdej kuchni i biznesu gastronomicznego. Są łatwe w utrzymaniu, wyglądają estetycznie i są niesamowicie trwałe, a dodatkowo bardziej odporne na uszkodzenia, wilgoć, wysoką temperaturę czy osady.
Kamila
Meble ze stali nierdzewnej w gastronomii - jakie wybrać? 2019-08-07 14:33:58 2019-08-07 13:27:42
<Brak komentarzy>