Współczesna kuchnia jest miejscem wielofunkcyjnym, które służy do gotowania, przyjmowania gości oraz przechowywania jedzenia. Ostatnia z tych kwestii jest szczególnie ważna. Warto więc dowiedzieć się, w jaki sposób prawidłowo przechowywać, by wszelkie produkty zachowały swoje walory smakowe i odżywcze, jednocześnie się przy tym nie psując.
Evgeny Atamanenko @ 123rf.com
Lodówka
Najważniejszym sprzętem pomagającym w przechowywaniu żywności w kuchni jest lodówka. Można w niej przechowywać wszelkie produkty świeże, przez co nie pojawia się konieczność codziennego kupowania sera, wędlin czy jogurtów – mogą one bez przeszkód być przechowywane przez kilka dni. Co ważne, w nowszych modelach lodówek można wybrać temperaturę, jaka ma w niej panować, przez co można dostosować warunki przechowywania do konkretnych produktów. Ponadto producenci lodówek wskazują, w jakich jej częściach należy przechowywać poszczególne artykuły spożywcze.
Lodówka może również być połączona z zamrażarką, w której dodatkowo można przechować mięso, mrożone warzywa i owoce czy nawet przygotowane wcześniej pierogi. Produkty spożywcze w zamrażarce mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy.
Kuchenne szafki
Lodówka nie jest jedynym miejscem w kuchni, które służy do przechowywania żywnośći. Podobną funkcję pełnią bowiem szafki kuchenne, będące doskonałym miejscem do schowania zapasów mąki, cukru, ryżu czy kaszy. Produkty te warto przechowywać w specjalnych hermetycznych pojemnikach, gdyż chronią one przed pochłanianiem wilgoci z otoczenia przez higroskopijne artykuły spożywcze.
Szafki są też doskonałym miejscem do schowania przypraw, orzechów, suszonych owoców, puszek, czy opakowań ze słodyczami. Jest to też miejsce, w którym można schować miód. Choć wszystkie z tych produktów nie wymagają przechowywania w niskiej temperaturze, nie znoszą one też temperatur zbyt wysokich ani przechowywania ich na kuchennym blacie, do którego docierają promienie słoneczne. Optymalną temperaturą dla nich jest temperatura oscylująca wokół 15-18 stopni Celsjusza. Do magazynowania produktów spożywczych najlepiej jest więc wybierać szafki zacienione, a w tych, które znajdują się bliżej okna, ustawiać talerze, sztućce czy szklanki i kubki.
Czego nie chłodzimy
Lodówka jest prawdziwym dobrodziejstwem, jednak nie powinno się w niej przechowywać wszystkich produktów świeżych. Niewskazane jest chowanie do niej cytrusów, pomidorów, ogórków czy cukinii. Przechowywanie tych produktów w lodówce może sprawić, że stracą one swoje wartości odżywcze. Ponadto temperatura poniżej 10-12 stopni Celsjusza może przyczynić się do rozwinięcia się na nich różnych chorób. W lodówce nie przechowuje się też ziemniaków, które stają się pod wpływem zimna słodkie, ani płynnych tłuszczów, które w chłodzie szybciej jełczeją.
Wybrane dla Ciebie:
-
Jak optycznie poszerzyć wąską kuchnie? Tych zasad musisz się trzymać!
W mieszkaniach budowanych w czasach PRL często można spotkać się z wąskimi, nieustawnymi kuchniami. Wiele osób nie ma pojęcia, że nawet tak nieprzyjazne wnętrza można ciekawie urządzić. Warto poznać parę trików to ułatwiających.
-
Poradnik Pani domu: Jak urządzić spiżarkę, aby była bardziej pojemna?
Dzięki praktycznej spiżarni można uporządkować wiele produktów spożywczych, zapasów, przetworów, czy nawet rzadko używanego sprzętu AGD. Warto więc wiedzieć, jak ją urządzić.
-
Rozsądne zakupy - jaką lodówkę wybrać?
Kupno sprzętu AGD to spory wydatek, dlatego warto przygotować się do niego na tyle dobrze, by dokonywać przemyślanych i rozsądnych decyzji. Nie powinno się wyrzucać pieniędzy w przysłowiowe błoto, kupując sprzęty, których zwyczajnie się nie potrzebuje. Istotne jest dokonywanie skrupulatnej selekcji pod kątem wyboru jedynie najlepszych urządzeń, będących optymalnym wariantem do posiadanej przez siebie kuchni. Warto więc wiedzieć, na czym koncentrować się, by nabyć lodówkę, która spełni nasze potrzeby.
-
Nietypowe zastosowanie kuchenki mikrofalowej, o których nikt nie ma pojęcia!
Kuchenka mikrofalowa znajduje się obecnie w niemal każdy polskim domu. Czy wiesz jednak, że można wykorzystać ją na wiele różnych, nietypowych sposobów? Przedstawiamy Ci sprawdzone patenty!
Kamila
Nietypowe zastosowanie kuchenki mikrofalowej, o których nikt nie ma pojęcia! 2018-04-03 09:53:08 2016-10-27 09:32:52