Mikrofalówka pozwala przygotowywać dania szybko, sprawnie i bez żadnych problemów. Dzięki niej można nie tylko podgrzać czy rozmrozić potrawy lub ich składniki, ale także ugotować danie. Zanim jednak zaczniemy gotować, piec czy grillować w mikrofalówce, musimy dowiedzieć się, jakich naczyń używać do tego celu.
goodluz @ 123rf.com
Fale podgrzewające
Dania w mikrofalówce można podgrzewać lub gotować dzięki temu, iż mikrofale emitowane przez urządzenie wprowadzają w ruch cząsteczki wody w jedzeniu. Cząsteczki te zaczynają drgać i ocierać się o siebie, na skutek czego wytwarza się ciepło. Odpowiedni dobór naczyń używanych w mikrofalówce jest więc niezwykle istotny. Powinny one przepuszczać fale ogrzewające posiłek, gdyż w przeciwnym razie naczynia nagrzeją się, a danie pozostanie zimne.
Informacje na etykiecie oraz zasady uniwersalne
Obecnie większość naczyń posiada etykiety, na których pojawia się informacja, czy mogą być one stosowane w mikrofalówkach. Jeżeli informacji takiej nie ma, można posłużyć się zasadami uniwersalnymi. W mikrofalówce dozwolone jest używanie naczyń szklanych, które nie posiadają metalowych zdobień ani kolorowych szlaczków i wzorów. Szkło nie może być również kolorowe ani posiadać cienkich ścianek, które w skrajnych przypadkach mogłyby popękać pod wpływem ciepła. Najbezpieczniejszym wyborem są więc naczynia ze szkła żaroodpornego.
W mikrofalówce można także używać naczyń ceramicznych. Ceramika dobrze przewodzi fale i wolno nagrzewa się od ciepłej potrawy. Podobnie jak szkło ceramiczne, naczynia do mikrofalówki nie mogą być zdobione. Nie mogą też zawierać żadnych ozdób ani kolorowych wzorów. Promieniowanie mikrofalówki dobrze przedostaje się za to przez naczynia plastikowe. Można więc ich używać w urządzeniu bez żadnych przeszkód, chyba że sam producent tego zabrania. Jeśli tak się stanie, najprawdopodobniej użyty do wykonania naczynia plastik jest zbyt cienki i może zniekształcić się lub nawet stopić.
Bez przeszkód w mikrofalówkach można używać naczyń papierowych. Niezdobiony i niewoskowany papier i kartonowe pudełka są więc często stosowane w daniach gotowych sprzedawanych w sklepach. Wbrew powszechnej opinii dania w mikrofalówce można przyrządzać na naczyniach metalowych. Ważne jest jednak zaznaczenie, że jest to możliwe wtedy, gdy są to jednolite tacki bądź płaskie talerze. Jest to istotne, gdyż metal nie przewodzi fal urządzenia, ale je odbija przez co w zamkniętym metalowym naczyniu potrawa pozostałaby zimna.
Wybrane dla Ciebie:
-
Jak optycznie poszerzyć wąską kuchnie? Tych zasad musisz się trzymać!
W mieszkaniach budowanych w czasach PRL często można spotkać się z wąskimi, nieustawnymi kuchniami. Wiele osób nie ma pojęcia, że nawet tak nieprzyjazne wnętrza można ciekawie urządzić. Warto poznać parę trików to ułatwiających.
-
Poradnik Pani domu: Jak urządzić spiżarkę, aby była bardziej pojemna?
Dzięki praktycznej spiżarni można uporządkować wiele produktów spożywczych, zapasów, przetworów, czy nawet rzadko używanego sprzętu AGD. Warto więc wiedzieć, jak ją urządzić.
-
Rozsądne zakupy - jaką lodówkę wybrać?
Kupno sprzętu AGD to spory wydatek, dlatego warto przygotować się do niego na tyle dobrze, by dokonywać przemyślanych i rozsądnych decyzji. Nie powinno się wyrzucać pieniędzy w przysłowiowe błoto, kupując sprzęty, których zwyczajnie się nie potrzebuje. Istotne jest dokonywanie skrupulatnej selekcji pod kątem wyboru jedynie najlepszych urządzeń, będących optymalnym wariantem do posiadanej przez siebie kuchni. Warto więc wiedzieć, na czym koncentrować się, by nabyć lodówkę, która spełni nasze potrzeby.
-
Nietypowe zastosowanie kuchenki mikrofalowej, o których nikt nie ma pojęcia!
Kuchenka mikrofalowa znajduje się obecnie w niemal każdy polskim domu. Czy wiesz jednak, że można wykorzystać ją na wiele różnych, nietypowych sposobów? Przedstawiamy Ci sprawdzone patenty!
Kamila
Nietypowe zastosowanie kuchenki mikrofalowej, o których nikt nie ma pojęcia! 2018-04-03 09:53:08 2016-10-27 09:32:52