Kuchenna mikrofalowa jest urządzeniem, które w znacznym stopniu ułatwia życie współczesnym paniom domu. Dzięki niej można podgrzewać potrawy czy rozmrażać produkty. Trzeba jednak pamiętać, że mikrofalówka – tak jak każdy sprzęt – może szybko się zepsuć, jeśli będzie się z niej korzystać w nieprawidłowy sposób.
Maksim Kostenko @ 123rf.com
Bezpieczne i łatwe w obsłudze
Obecnie produkowane mikrofalówki są proste w obsłudze, dzięki czemu bez trudu korzystają z nich nawet starsze osoby, które nie są z techniką na bieżąco. Dodatkowo nowe kuchenki mikrofalowe nie wytwarzają już szkodliwego promieniowania. Warto jednak pamiętać, że wciąż są to urządzenia zasilane energią elektryczną, co powoduje, że podczas ich użytkowania należy stosować się do kilku zasad.
Nie włączamy pustej mikrofalówki
Nigdy nie powinno się włączać pustej mikrofalówki. Jeśli ktoś bywa roztargniony, powinien zawsze trzymać we wnętrzu urządzenia szklankę z wodą. Rozwiązanie to uchroni sprzęt przed ewentualnym uszkodzeniem i wchłonie mikrofale.
Używamy odpowiednich naczyń
W mikrofalówce powinno używać się jedynie tych naczyń, które są przystosowane do tego celu. Najbezpieczniejsze jest wybieranie plastikowych naczyń z przykrywkami wyposażonymi w specjalnym odpowietrznik. Pojemniki pozbawione odpowietrzacza powinno się uchylić przed włożeniem ich do urządzenia. Nie warto jednak ściągać pokrywek, gdyż chronią przed pryskaniem podgrzewanych posiłków i brudzeniem w ten sposób środka urządzenia. Warto pamiętać, że każdy pojemnik, który może być wykorzystywany w mikrofalówce, posiada specjalne oznaczenie producenta.
Nie używamy naczyń metalowych
W mikrofalówkach nie wolno stosować pojemników i talerzy metalowych. Mikrofale nie przenikają przez metal, przez co potrawa znajdująca się w takim pojemniku pozostanie zimna. Ponadto istnieje niebezpieczeństwo, że dojdzie do iskrzenia.
Ustawiamy odpowiedni czas pracy i moc urządzenia
Nigdy nie ustawiamy wyższej mocy urządzenia niż jest to wskazane, gdyż może to doprowadzić do zapalenia się potrawy. Jeśli po wyciągnięciu posiłku z mikrofalówki będzie on zbyt chłodny, zawsze można go podgrzać po raz drugi.
Czyścimy wnętrze
Drzwiczki, uszczelki i całe wnętrze kuchenki mikrofalowej dobrze jest czyścić po każdym użyciu sprzętu. Żywność oraz brud znajdujące się w uszczelkach mogą bowiem sprawić, że drzwiczki się rozszczelnią. Rozszczelnienie grozi tym, iż mikrofale zaczną wydostawać się na zewnątrz, szkodząc osobom znajdującym się w pobliżu.
Nie przebywamy przy włączonej mikrofalówce
Choć mikrofalówki nie emitują już fal na zewnątrz, nigdy nie powinno się stać przy nich w odległości mniejszej niż 1 metr, gdy są one włączone. Warto bowiem zachować ostrożność, gdyż może okazać się, że drzwiczki urządzenia są rozszczelnione. Z mikrofalówek ostrożnie powinny korzystać osoby posiadające rozrusznik serca, gdyż jego praca może zostać zakłócona przez włączoną mikrofalówkę.
Nie gotujemy tłustych potraw
Gotowanie tłustych potraw w kuchence mikrofalowej nie jest bezpieczne. Tłuszcz może osiągnąć w niej bardzo wysoką temperaturę, a w konsekwencji – zapalić się. W szczególności nie powinno się wstawiać do mikrofalówki dań skrapianych olejem lub smarowanych na wierzchu masłem.
Nie gotujemy jajek w skorupkach
Gotowanie jajka w skorupce może doprowadzić do wybuchu. We wnętrzu jajka bardzo szybko rośnie ciśnienie, przez co eksplozja jest niemalże gwarantowana.
Mikrofalówkę czyścimy miękką ściereczką
Zewnętrzną stronę urządzenia należy czyścić miękką ściereczką, którą zwilża się wodą z dodatkiem kilku kropel płynu do naczyń. Wnętrze urządzenia czyści się w ten sam sposób, jednak następnie należy przetrzeć je ściereczką zmoczoną tylko wodą. Jeśli nie chcemy używać płynu do naczyń, możemy zastąpić go sokiem z cytryny, octem lub sodą oczyszczoną. Wystarczy wstawić do urządzenia naczynie z wodą i dodatkiem wybranego środka, włączyć kuchenkę na parę minut i następnie przetrzeć jej wnętrze ręcznikiem papierowym lub suchą ściereczką.
Wybrane dla Ciebie:
-
Jak optycznie poszerzyć wąską kuchnie? Tych zasad musisz się trzymać!
W mieszkaniach budowanych w czasach PRL często można spotkać się z wąskimi, nieustawnymi kuchniami. Wiele osób nie ma pojęcia, że nawet tak nieprzyjazne wnętrza można ciekawie urządzić. Warto poznać parę trików to ułatwiających.
-
Poradnik Pani domu: Jak urządzić spiżarkę, aby była bardziej pojemna?
Dzięki praktycznej spiżarni można uporządkować wiele produktów spożywczych, zapasów, przetworów, czy nawet rzadko używanego sprzętu AGD. Warto więc wiedzieć, jak ją urządzić.
-
Rozsądne zakupy - jaką lodówkę wybrać?
Kupno sprzętu AGD to spory wydatek, dlatego warto przygotować się do niego na tyle dobrze, by dokonywać przemyślanych i rozsądnych decyzji. Nie powinno się wyrzucać pieniędzy w przysłowiowe błoto, kupując sprzęty, których zwyczajnie się nie potrzebuje. Istotne jest dokonywanie skrupulatnej selekcji pod kątem wyboru jedynie najlepszych urządzeń, będących optymalnym wariantem do posiadanej przez siebie kuchni. Warto więc wiedzieć, na czym koncentrować się, by nabyć lodówkę, która spełni nasze potrzeby.
-
Nietypowe zastosowanie kuchenki mikrofalowej, o których nikt nie ma pojęcia!
Kuchenka mikrofalowa znajduje się obecnie w niemal każdy polskim domu. Czy wiesz jednak, że można wykorzystać ją na wiele różnych, nietypowych sposobów? Przedstawiamy Ci sprawdzone patenty!
Kamila
Nietypowe zastosowanie kuchenki mikrofalowej, o których nikt nie ma pojęcia! 2018-04-03 09:53:08 2016-10-27 09:32:52